Suosittu ja odotettu vuotuinen taidetapahtuma Super Public Art School (SPAS) kokee neljännen tulemisensa kesäkuun alussa! Luvassa on tuttuun tapaan mielenkiintoinen ja villi sarja tapahtumia. Entistä kiteytyneempi ohjelma sisältää muun muassa performanssia, musiikintekoa ja kriitikointia.
Kaikkiin SPAS-tapahtumiin osallistuminen on maksutonta, mutta joihinkin työpajoihin on ilmoittauduttava ennakkoon lähettämällä viestiä osoitteeseen info@titanik.fi. Seuraa Titanikin facebook-sivuja sekä tumblr-sivuja ajantasaisten tietojen saamiseksi.
http://superpublic.tumblr.com/
https://www.facebook.com/superpublicartschool
Viikko 1
Ti 4.6. klo 12-20
“Speed3 / Haters Gonna Hate”
Ennakkoilmoittautuminen viikon mittaiseen työpajaan, osallistujamäärä max 15 ja kaikille avoimet luentotilaisuudet.
Hitin tekemisen anatomia A to Z, osa-alue kerrallaan. Neljän päivän työpaja, jossa tuotetaan pienryhmissä biisi ja siihen vapaatyylinen musiikkivideo. Työpajan aikana monessa liemessä lilluneet musiikin ammattilaiset tulevat Titanik-gallerialle kertomaan olennaisuuksia liittyen äänitykseen, miksaukseen, laulamiseen ja äänen tuottamiseen.
Osallistujien taidot eivät ratkaise; jos et saa sitarasta ääntä, niin kyllä se siitä, “Let It Be”. Osallistu vaikka tuottajana tai maskottina. Työpajan lopputulokset esitetään pienoisnäyttelynä Titanik-galleriassa lauantaina 8.6. Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi osoitteeseen director@arte.fi 31.5. mennessä.
Kaikille avoimet Speed3 / Haters Gonna Hate -tilaisuudet:
Ti 4.6. klo 12: Mikko Pykäri (Regina) avaa hitinteon saloja.
Ti 4.6. klo 13: Henri Kanervo kertoo hitin kaavasta.
Ke 5.6. klo 12: PopRockJazz -oppilaitoksen rehtori Tapani Rauha opastaa laulamiseen ja äänenkäyttöön.
To 6.6. klo 12: Juuso Pekkinen (YleX) kertoo, kuinka soittolistat kootaan.
Pe 7.6. klo 12: Henri Kivistön lyhyt oppimäärä studiotyöskentelyyn.
Pe 7.6. klo 19
SPEED 3 / HATERS GONNA HATE -näyttelyn avajaiset.
Ke 5.6. klo 17-20
Asiantuntijasymposium
Avoin yleisötilaisuus, ei ennakkoilmoittautumista
Tule kuulemaan puheenvuoroja erilaisista ja toisiinsa liittymättömistä aiheista oman alansa asiantuntijoiden esitteleminä. Puhujina arkkitehti Lars Mattila, pornokirjailija Carlos Caramba, pienlentokoneaktiivi Jarkko Rantanen sekä Ylen radio-ohjelmistakin tuttu kulttuurihistorioitsija/
To 6.6. klo 17-22
Jari Suominen: Synakynä
http://www.tasankokaiku.com/jarisuominen/?p=484
Ennakkoilmoittautuminen, Osallistujamäärä max 10.
Työpajassa pyritään löytämään yhteinen nimittäjä kuva- ja äänitaiteen välille. Se on tietenkin Synakynä: lyijykynäsyntetisaattori, jolla piirtäminen sujuu kun soittaminen ja päinvastoin. Kyseessä on mikrokontrollerilla päivitetty versio drawdio-syntetisaattorista.
Työpajassa osallistujat rakentavat oman synakynän. Osallistujilta ei edellytetä aiempaa osaamista, mutta osaajatkin ovat tervetulleita. Mahdolliset kolvit ja elektroniikkatyökalut pyydetään ottamaan mukaan mikäli sellaisia sattuu omistamaan, näin gallerian työkaluarsenaali riittää useammalle. English speakers are welcome as well.
La 8.6. klo 17-22
Himeran työpaja
http://himeraturku.tumblr.com/
Ennakkoilmoittautuminen. Osallistujamäärä max 15
Turkulaisen Himera-yhdistyksen jäsenten Marja Johanssonin ja Topias Tiheäsalon työpaja sisältää puhetta, musiikin kuuntelua ja siitä keskustelemista sekä äänten tekemistä ja tallentamista kokeellisen ja improvisoidun musiikin hengessä.
Työpajassa tutustutaan sähköisten, arkipäiväistenkin esineiden kautta äänten tekemisen taikaan. Musiikkia voi luoda käyttämällä mitä tahansa äänilähdettä: siihen ei tarvita perinteisiä soittimia eikä näin ollen perinteistä soittotaitoa. Tässä on myös työpajassa käytettävien laitteiden ja tavaroiden rajaus: mukaan otetaan kaikkea muuta paitsi konventionaalisia soittimia.
Osallistujat voivat tuoda mukanaan mitä tahansa äänilähteeksi kelpaavaa, on se sitten sähköistä, mekaanista tai muulla tavalla olemassa olevaa. Sähköhammasharja, aikuisten värisevät lelut, vanhanaikaiset kameran salamavalot… Kaikki on sallittua, kunhan läsnäolijoille ei aiheudu vaaraa. Paikalle voi tulla myös tyhjin käsin.
Ääniä sähköisesti vahvistaen ja akustisesti tutkien on tarkoitus luoda puitteet kuuntelevalle kollektiiviselle improvisaatiolle, jonka synnyssä Tiheäsalo auttaa. Johansson puolestaan tallentaa ääniä yhdessä työpajaan osallistuvien kanssa ja tutkii mitä äänistä voi saada kasaan elävän soittotilanteen jälkeen. Tarkoituksena on kuunnella: musiikillisia ääniä, ympäristöstä nousevia konkreettisia ääniä, improvisaation hetkellisyyttä, äänitteen pysyvyyttä.
Osallistujilta ei edellytetä “soittotaitoa” eikä aikaisempaa kokemusta musiikillisesta luomisesta – kokeellisesta tai konventionaalisesta. Työpaja on avoin kaikille kiinnostuneille ja innostuneille. Ääntä voi luoda esimerkiksi koskien, hengittäen, liikkuen, hinkaten, hypistellen, istuen, seisten, maaten, kuorsaten tai nauraen.
Himera on viiden turkulaisen muusikon vuoden 2012 lopulla perustama yhdistys, jonka tarkoituksena on tuoda kuuluville musiikkia marginaalista: kokeellista ja kokeilevaa musiikkia, vapaata improvisaatiota, noisea, free-jazzia, omaehtoista pop- ja folkmusiikkia – kaikkea sitä, mikä soi jossain gallerioiden, klubien, kellareiden sekä baarien välitiloissa. Himera järjestää keikkoja ja konsertteja ulkomailta saapuville vieraille yhtä lailla kuin paikallisille soittajille. Yhdistyksen muodostavat Niko-Matti Ahti, Marja Johansson, Niko Karlsson, Topias Tiheäsalo sekä Jaakko Tolvi.
4.-8.6. gallerian aukioloaikoina
“Sessions”
Avoin yleisölle
Sessions -teoksen videot on kuvattu keväällä 2013 Turun Taideakatemialla pidetyn työpajan yhteydessä. Työpaja oli osa Turun AMK:n Taideakatemian koordinoimaa EU:n Kulttuuri-ohjelman kansainvälistä Contemporary Self-Portraits -hanketta. Hankkeen kumppanit ovat Latviasta, Irlannista, Ruotsista ja Virosta. Neljä ”Istuntoa” dokumentoitiin videolle ja ääninauhalle. Lähtökohtana olivat omakuva, yhteisöllisyys ja introspektio-menetelmän soveltaminen. Käytännössä tämä tarkoitti lyhyitä 5 minuuttia kestäviä puheita ryhmän edessä pienellä lavalla ilman esivalmistettua aihetta. Sekä puhujien että yleisön kasvoja peittivät naamiot.
Työryhmä:
Jere Alajeesiö, Antti Jussila, Jenny Kahra, Jari Kallio, Rebekka Muntola, Antero Paavola, Okko Pöyliö ja Ville Suopajärvi.
Viikko 2
New Performance Turku
SPASin toisella viikolla Titanik antautuu performanssille ja luovuttaa ohjakset New Performance Turku -festivaalin käsiin. New Performance Turku on vastuussa toisen SPAS-viikon ohjelmasisällöstä.
To 13.6.
Klo 14- Esityskirjoittamisen työpaja
http://newperformance.fi/category/notamoleskine/
Työpaja on täynnä.
NOTAMOLESKINE -on esitystaiteesta kirjoittamisen työpaja, joka luo Turkuun väliaikaisen performanssikirjoittamisen yhteisön. Avoimella haulla valitut osallistujat tuottavat teosarvosteluita New Performance Turku -festivaalin teoksista sosiaaliseen mediaan. NOTAMOLESKINE -esityskirjoittamisen työpajan vetää festivaalin kutsuvieras Rachel Lois Clapham. Yhteisö aloittaa toimintansa festivaalia edeltävänä päivänä 12.6. ja projekti päättyy avoimeen keskustelutilaisuuteen 16.6. Titanik-gallerialla. Kirjoittaminen ja keskustelut tapahtuvat englanniksi.
Pe 14.6. klo 15.30
Julie Andée T: Nature Morte in Turku
http://newperformance.fi/julie-andree-t-canada-nature-morte-in-turku/
Avoin yleisölle.
Kanadalaisen Julie Andrée T.:n performanssi Nature Morte in Turku kiinnittyy vahvasti lukuun kolme. Triptyykin omainen performanssiteos rakentuu kolmesta kahden tunnin performanssista kolmena päivänä festivaalin ajan. Teoksen tutkimuskohteina ovat maiseman ja kuoleman käsitteet, maiseman muutokset ja simulaatio. Vahvasti omaa kehoaan hyödyntävistä performansseista tunnettu Julie Andrée T. yhdistää teokseensa myös visuaalista runoutta ja kuvallista ilmaisua.
La 15.6. klo 14-16
Julie Andée T: Nature Morte in Turku
Su 16.6.
Klo 14-16 Julie Andée T: Nature Morte in Turku
Klo 18 NOTAMOLESKINE: Avoin loppukeskustelu ja piknik
Super Pubic Art School -lopettajaiset