FIN
QALEIDOSCOPE QUEER FILM AND PERFORMANCE ON TOUR 2024 – THE BALTICS saapuu Turkuun Titanikille! Kaikki tapahtumat ovat ilmaisia, mutta työpaja vaatii ennakkoilmoittautumisen. Lue eteenpäin!
Kiertueella nähdään Queer- ja QTBIPOC (Queer, Trans, Black, Indigenous, Persons of Color) -elokuvia ja performanssitaidetta, jotka tutkivat, kyseenalaistavat ja leikittelevät identiteetillä ehdottamalla ja tutkimalla erilaisia tapoja tarkastella seksuaalisuutta, sukupuolta ja rotua.
Kuten otsikosta voi päätellä, QALEIDOSCOPE – on tarkkaan jäsennelty kokoelma kuvia, ideoita ja todellisuuksia, jotka törmäävät toisiinsa fantastisilla, henkilökohtaisilla ja leikkisillä tavoilla ja tuottavat jatkuvasti muuttuvan ja monitahoisen queer-elokuvan ja performanssitaiteen katselukokemuksen.
Tämä on Queer City Cineman ohjelmiston kymmenes kiertue. Kiertue jatkaa viime vuoden QALEIDOSCOPE – Queer Film On Tour 2023 Canada ja QALEIDOSCOPE – Queer Film On Tour 2023 Balkania. Canada Council for the Arts on rahoittanut kiertueen.
Lue lisää kiertueen verkkosivuilta: https://queercitycinema.ca/tour2024-baltics/
OHJELMA:
Keskiviikko 24.4.
SCREENING 1 / 18:00–19:30
K-18
Torstai 25.4.
SCREENING 2 / 18:00–19:30
K-18
Perjantai 26.4.
TYÖPAJA: Queering the Celluloid Elian Mikkolan kanssa (Päivä 1) / 14:00–18:00
Kaksipäiväinen työpaja vaatii ennakkoilmoittautumisen. Työpajaan mahtuu 10 osallistujaa.
Lauantai 27.4.
TYÖPAJA: Queering the Celluloid Elian Mikkolan kanssa (Päivä 2) / 12:00–16:00
Lou Sheppard Artist Talk ja esitykset / 19:00
///
TYÖPAJA: Queering the Celluloid with Elian Mikkola
Perjantai 26.4. klo 14:00–18:00
Lauantai 27.4. klo 12:00–16:00
Työpaja on osallistujille ilmainen, ja se toteutuu suomeksi ja englanniksi. Ilmoittautuminen tapahtuu tämän lomakkeen kautta. Mukaan mahtuu kymmenen ensimmäistä.
Osana Qaleidoscope 2024 -kiertuetta, kanadalainen Queer City Cinema järjestää yhteistyössä Titanikin kanssa queer-henkisen ekofilmi-työpajan. Työpajan vetäjänä toimii turkulaissyntyinen elokuvataiteilija ja eko-”kemisti”, Elian Mikkola.
Viime vuosikymmenien aikana niin sanottu analogisen filmin (valokuvafilmi, kaitafilmi, 16mm jne.) ekokehittäminen on kerännyt enenevissä määrin kiinnostusta. Tunnetusta pikakahvikehitteestä on edetty erilaisiin variaatioihin, kuten marja-, kasvi- ja hedelmäkehitteisiin sekä täysin uusien oivallusten, kuten phytogram-tekniikan äärelle. Elokuvafilmille kuvaaminen ja filmin kehittäminen itse ekokehitteillä on mielenkiintoista, luontoa kunnioittavaa, turvallista ja lisäksi hauskaa!
Kokeellista elokuvaa ja analogista filmiperinnettä ovat historiallisesti hallinneet valkoiset cishet-miehet. Tämän työpajan tarkoituksena on tehdä tunnetummaksi vaihtoehtoisia työtapoja lämminhenkisessä queer-ympäristössä, jotta useammalla meistä olisi mahdollisuus oppia, kuvata -ja kehittää analogista filmiä nyt ja tulevaisuudessa.
Työpajan aikataulu
Päivä 1: Intro ja filmikameran käyttö
Taustatietoa ekofilmiperinteestä ja tarvittavista työkaluista. Yhdessä tehtäviä demoja ja testejä.
Päivä 2: Filmin kehitys ja muut tekniikat
Osallistujat kehittävät itse filmiä ekokehitteillä. Lisäksi muiden tekniikoiden tutkiskelua.
Online-jälkisessio
Työpajan jälkeen järjestetään etämahdollisuus kysyä lisäkysymyksiä ja jakaa kokemuksia.
Päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin.
Elian Mikkola (s.1990) on Montréalissa työskentelevä suomalainen elokuvataiteilija. Turussa syntynyt Mikkola on valmistunut Tampereen yliopistosta tiedotusopin linjalta yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi vuonna 2015. Taiteen maisteriksi Mikkola valmistui vuonna 2019 suoritettuaan maisterin opintonsa Kanadassa University of Reginassa. Elian Mikkolan opiskelijatyönä toteutettu debyyttielokuva SAARI (2016) valittiin vuonna 2017 Toronton kansainvälisten elokuvajuhlien Top Ten -ohjelmistoon, ja hänen töitään on esitetty lukuisilla elokuvafestivaaleilla ja gallerioissa niin ulkomailla kuin Suomessa. Mikkola keskittyy työssään digitaalisten ja analogisten muotojen yhdistämiseen ja queer-kerrontaan sekä ekologisten vaihtoehtojen havainnollistamiseen ja hyödyntämiseen elokuvataiteessa.
///
Lou Sheppard Artist Talk ja performanssit
Lauantai 27.4. klo 19 eteenpäin
Ensimmäinen esitys: Pas de deux
Pas de Deux (2023) on kielestä, tässä tapauksessa sanakirjamääritelmistä “mies” ja “nainen”, alkunsa saanut esitys, joka vaatii queer-vastarintaa sukupuolittuneen kielen vahvistaman kaksijakoisuuden ympärille. Sheppard tarkastelee esityksen kautta kieltä lähestymistapana lukemiseen, ymmärtämiseen ja rajojen luettavuudesta neuvottelemiseen. Palaamalla kehoon navigoidakseen queeristi kielen läpi Sheppard esittää joukon ohjeita, jotka tarjoavat ja rohkaisevat löytämään tilaa liikkeelle kielen marginaaleissa.
Toinen esitys: Crepuscular Rhythms
Crepuscular Rhythms on teos, joka huomioi aamu- ja iltahämärä omituisina vuorokaudenaikoina. Tunnustaen, että hämärä tarjoaa ympäristössämme suojaavan peitteen ei-normatiivisille kehoille ja identiteeteille, Crepuscular Rhythms esitettiin alun perin valoherkistetyt t-paidat yllä käytyjen kävelyjen sarjana. Tässä versiossa katsojat kutsutaan liittymään seuraani iltahämärässä kohdassa, joka sijaitsee noin tunnin kävelymatkan päässä päätepisteestä. Jokaiselle annetaan valoherkistetty t-paita, ja kävelemme hämärän ajan (noin 1 tunti) päätepisteeseen.
Lou Sheppard työskentelee äänen, performanssin ja installation välimaastossa. Hänen työskentelynsä keskittyy ilmastokriisiin, menetykseen, queer-ruumiisiin ja ekologioihin, ja se reagoi paikkojen, ruumiiden sekä ympäristöjen materiaaliseen ja diskursiiviseen historiaan.
Lou on esiintynyt ja pitänyt näyttelyitä eri puolilla Kanadaa, muun muassa Yorkin yliopiston taidegalleriassa, Confederation Centre for the Artsissa ja osana Toronton ensimmäistä biennaalia, sekä kansainvälisesti Kumu Kunstimuuseumissa Virossa, Antarctic Biennialissa ja Titanikissa Suomessa.
Lou on osallistunut lukuisiin residensseihin, muun muassa International Studio Curatorial Programiin Brooklynissa New Yorkissa, La Cité des Artsissa Pariisissa sekä osallistujana ja opettajana The Banff Centreen, Banff AB:ssä.
Hän on ollut Sobey Art Award -kilpailun ehdokaslistalla vuosina 2018, 2020 ja 2021 ja voitti Emerging Atlantic Artist Award -palkinnon vuonna 2017.
Lou asuu Mi’kmaqien perinteisellä ja tunnustamattomalla alueella Mi’kma’ki/Nova Scotian osavaltiossa.
ENG
QALEIDOSCOPE QUEER FILM AND PERFORMANCE ON TOUR 2024 – THE BALTICS will take place at Titanik in Turku! All of the events are free but the workshop requires a pre-registration. Please read further!
The tour taking place at Titanik will feature Queer and QTBIPOC (Queer, Trans, Black, Indigenous, Persons of Color) film and performance art that explore, question and play with identity to propose and investigate diverse ways of looking at sexuality, gender and race.
As the titles suggests, QALEIDOSCOPE – will be a well-textured assemblage of images, ideas, and realities that collide in fantastical, personal, and playful ways to produce an ever-changing, multi-faceted queer film and performance art viewing experience.
This will be the tenth tour of Queer City Cinema’s programming. This tour follows QALEIDOSCOPE – Queer Film On Tour 2023 Canada and QALEIDOSCOPE – Queer Film On Tour 2023 The Balkans. The Canada Council for the Arts has funded the tour.
Read more on the Tour´s website: https://queercitycinema.ca/tour2024-baltics/
PROGRAMME:
Wednesday, April 24
SCREENING 1 / 18:00–19:30
RESTRICTED – 18 YEARS OF AGE OR OLDER
Thursday, April 25
SCREENING 2 / 18:00–19:30
RESTRICTED – 18 YEARS OF AGE OR OLDER
Friday, April 26
WORKSHOP: Queering the Celluloid with Elian Mikkola (Day 1) / 14:00–18:00
The two-day workshop requires a pre-registration. 10 places available.
Saturday, April 27
WORKSHOP: Queering the Celluloid with Elian Mikkola (Day 2) / 12:00–16:00
Lou Sheppard Artist Talk and Performances / 19:00 onwards
///
WORKSHOP: Queering the Celluloid with Elian Mikkola
Friday, April 26 – 14:00–18:00
Saturday, April 27 – 12:00–16:00
Workshop will be conducted in both Finnish and English. To register, please complete this form.
As a part of Qaleidoscope Queer Film on Tour 2024, a free workshop will be offered in Turku, Finland.
This two-day workshop will be facilitated by experimental filmmaker and green “scientist” Elian Mikkola.
In recent decades, experimental filmmakers have explored eco-conscious approaches to analog filmmaking. Experimental filmmakers are leading the way by using eco- friendly recipes such as Caffenol (instant coffee, vitamin C and washing soda); plants, berries, wine or vegetables; or the Phytogram Technique. Additionally, the act of physically manipulating analogue found footage has been a long-standing tradition of experimental filmmaking, albeit dominated by white, heterosexual cis-male filmmakers.
Supplied with their own found footage, workshop participants will be encouraged to take this tradition into their own hands – allowing QTBIPOC and LGBTQIA2 bodies to interrupt/disrupt existing images and narratives on the celluloid and take ownership and reconstruct a new narrative, all within an eco-processing framework.
Workshop structure:
Day 1: Preparation
Intro to eco-friendly filmmaking and analog practice through samples and camera exercises
Day 2: Hands-on workshop
Using hand processing and found footage, participants will dismantle and reconstruct new narratives
Virtual Q&A Session
Post workshop to facilitate future eco-practice and analog filmmaking pursuits, Date TBD.
Ultimately, the goals of the workshop are to bring awareness and access to local filmmaking communities about analog filmmaking in a safe and environmentally conscious manner and to reconstruct, through manipulation of found footage, QTBIPOC and LGBTQIA2 narratives.
Workshop Facilitator Elian Mikkola is a Finnish Moving Image Artist (of Karelian descent), and a white settler currently based between Treaty 4, Regina, and Montréal (Tiohtià:ke), Canada. Originally from Turku, Finland, Mikkola holds a BA in Journalism from Tampere University. They completed their MFA in Media Production in 2019 at the University of Regina.
Mikkola works closely with both analogue and digital images and explores themes such as memory, spatial dependencies and queer belonging. They’ve done extensive research in the field of eco-processed film since 2017. Mikkola’s experimental work has been showcased in several film festivals in Canada and internationally including International Film Festival Rotterdam, Hong Kong International Film Festival, Oberhausen and TIFF’s Canada’s Top Ten. Mikkola has also showcased their Expanded Cinema work internationally in diverse exhibition environments.
Mikkola has been a part of La Lumière Collective based in Montréal and is a current board member of the WNDX Festival of Moving Image.
www.elianmikkola.com
///
Lou Sheppard Artist Talk and Performance
Saturday, April 27 Artist talk – 19:00 followed by two performances
Performance One: Pas de deux
Taking its cues from language, in this case the dictionary definitions of “man” and “woman” Pas de Deux (2023) is a performance which asserts queer resistance around the binary that gendered language enforces. Sheppard examines language through this performance as an approach to reading, understanding and negotiating boundary legibility. Returning to the body in order to navigate queerly through language Sheppard presents a set of instructions that offer and encourage a space to discover movement in the margins of language.
Performance Two: Crepuscular Rhythms
Crepuscular Rhythms is a performance score that notates dawn and dusk as queer times of day. Recognizing that twilight provides protective cover for non normative bodies and identities in our environment, Crepuscular Rhythms was originally performed as a series of walks while wearing light sensitized T-Shirts. For this iteration viewers will be invited to join me at dusk at a point somewhere approximately 1 hour’s walk from an endpoint space. Everyone will be given a light sensitized T-shirt and we will walk for the duration of dusk (approximately 1 hour) to the endpoint space.
Lou Sheppard works in interdisciplinary audio, performance and installation based practices. His work focuses on climate crisis, loss, queer bodies and ecologies, responding to the material and discursive histories of sites, bodies and environments.
Lou has performed and exhibited across Canada, notably at The Art Gallery of York University, The Confederation Centre for the Arts, and as part of the first Toronto Biennial, as well as internationally, at Kumu Kunstimuuseum in Estonia, in the Antarctic Biennial, and at Titanik Gallery in Finland.
Lou has participated in numerous residencies, including the International Studio Curatorial Program in Brooklyn, NY., La Cité des Arts in Paris, and as participant and faculty at The Banff Centre, Banff AB.
He has been longlisted for the Sobey Art Award in 2018, 2020 and 2021, and was the winner of the Emerging Atlantic Artist Award in 2017.
Lou is a settler on the traditional and unceded territory of the Mi’kmaq in Mi’kma’ki/Nova Scotia.