Maailman terveysjärjestö WHO arvioi maailmassa olevan yli 125 miljoonaa ympärileikattua tyttöä ja naista. Tyttöjen sukuelinten silpominen, eli FGM on lyhenne sanoista ”female genital mutilation”. Kulttuurisesta traditiosta käytetään myös termiä tyttöjen ympärileikkaus. FGM tarkoittaa leikkausta, jossa tytön sukuelimet poistetaan osittain tai kokonaan. Silpominen on kaikissa muodoissaan väkivaltainen ja naisten ihmisoikeuksia loukkaava teko. Se aiheuttaa paitsi kovia kipuja, tulehduksia ja jopa kuolemaan johtavia verenvuotoja tekohetkellä, myös myöhemmin virtsaamisvaikeuksia, kuukautis- ja yhdyntäkipuja, synnytysvaikeuksia sekä psyykkisiä ongelmia.
Tänä päivänä tyttöjen sukuelinten silpomista harjoitetaan 29:ssa Afrikan, Lähi-idän ja Aasian maassa. FGM on kulttuurinen aikuistumisriitti ja tapa kontrolloida naisen seksuaalisuutta. Perinne pohjautuu uskomukseen, että tytöstä ei tule yhteisöissä hyväksyttyä naista, vaimoa tai äitiä ilman ympärileikkausta.
Näyttelyssä Vaihtoehto Koutaniemi kokoaa usean vuoden kestäneen pitkäaikaisdokumentaatiohankkeensa eri tarinat yhteen useista Afrikan maista. Koutaniemi on kuvannut Keniassa Masai-heimoon kuuluvia tyttöjä, jotka ovat paenneet silpomisesta ja lapsiavioliittoa lähialueen tyttöjen turvakotiin. Ugandassa Koutaniemi on haastatellut ja kuvannut entisiä ympärileikkaajia, joista tuli silpomisen vastustajia saadessaan tietoa ympärileikkauksen vaaroista ja haitoista. Etiopiassa Koutaniemi on dokumentoinut maaseudun kyläläisiä, jotka ovat aktivoituneet yhdessä ympärileikkauksen vastustajiksi. Näyttely esittelee valokuvin tai tarinoin vaihtoehdon ääniä, jotka haluavat suojella seuraavaa sukupolvea siltä, mistä ovat itse joutuneet selviytymään. Tässä näyttelyssä esiintyvät naiset ja miehet ovat esimerkki yksilöiden voimasta, joka muuttaa kokonaisten yhteisöjen asenteita ja perinteitä.
“Oma äitini valitsi ammattini, enkä tyttärenä voinut asettautua vanhempieni tahtoa vastaan. Vasta saatuamme tietoa käsitimme, että vanhempamme uhrasivat seksuaalisuutemme, koska halusivat itse saada myöhemmin myötäjäislahjoja. Ympärileikkaamaton tyttö ei päässyt ikinä naimisiin, eikä näin tuonut vanhemmilleen tuloja. Lopetettuamme työn, olemme olleet siitä lähtien vahvasti ympärileikkausta vastaan. Naisilla tulisi olla omat oikeudet, eikä heidän tulisi alistua vanhempiensa tai aviomiehiensä pakotteisiin. Koulutus ja tieto ovat ratkaisu suurimpiin osaan ongelmista.” -Siada Cherotich, 56, entinen ympärileikkaaja, Uganda
Meeri Koutaniemi (s. 1987) on kuusamolaissyntyinen freelance-valokuvaaja, joka asuu nykyään Helsingissä. Koutaniemi on opiskellut kuvajournalismia Tampereen yliopistossa ja keskittyy työssään etenkin ihmisoikeuksiin sekä vähemmistöihin. Hän on toiminut valokuvaajana ja journalistina yli 40 maassa sekä kuvannut dokumenttielokuvia. Koutaniemi on valittu Suomessa kaksi kertaa Vuoden Lehtikuvaajaksi. Vuonna 2014 Koutaniemi sai kaksi kansainvälisesti arvostettua kuvajournalismin palkintoa, Freelens-pääpalkinnon Saksassa ja Visa D’or Daily Press -pääpalkinnon Ranskassa valokuvaesseestään tyttöjen ympärileikkauksesta Keniassa. Koutaniemi on italialaisen Echo-agentuurin perustajajäsen ja on lisäksi osa suomalaisista valokuvaajista koostuvaa, kuvajournalismiin erikoistuvaa Yksitoista-taiteiljakollektiivia.
Näyttely totetettu yhteistyössä toimittaja Salla Nazarenkon, toimittaja Iida Riekon, Plan Suomen ja kuraattori Saskia Suomisen kanssa.