Tervetuloa Arte ry:n kaupunkitaideseminaariin Turun linnaan perjantaina 15.10.2021
- Seminaari klo 13–17.30 Turun linnan Bryggman-salissa, Linnankatu 80, 20100 Turku
- Jatkot klo 19–22 Titanikissa, Itäinen Rantakatu 8, 20700 Turku
Ilmoittautumiset 10.10.2021 mennessä osoitteeseen signup@titanik.fi. Paikkoja on rajallisesti.
Seminaari käsittelee kaupunkitilan moninaisuutta paneutuen muun muassa kysymyksiin siitä kenelle kaupunkitaideprojekteja tehdään ja mikä on niiden merkitys. Olemme kutsuneet puhujiksi taiteilijoita, tutkijoita ja kaupunkitaiteen parissa työskenteleviä kuraattoreita luomaan monipuolisen kokonaiskuvan aiheesta eri näkökulmista käsin. Puheenvuorojen kautta lähestymme kysymyksiä siitä kenellä on mahdollisuus tehdä kapunkitaidetta ja toisaalta kenellä on mahdollisuus päästä kokemaan sitä.
Kaupunkien jatkuva muutos vaikuttaa ihmisten olemisen tapaan kaupunkitilassa, ja toisaalta ihmisten toiminta kaupunkitilassa muokkaa kaupunkia. Kaupunkitaiteen mahdollisuudet ja tehtävät eivät ole stabiileja, vaan niiden tulee vastata tähän muutokseen ja mahdollistaa asukkaiden vuorovaikutus oman ympäristönsä kanssa.
Kaupunkitaideseminaarin inspiraationa ja lähtökohtana ovat toimineet Arte ry:n vuosien saatossa toteuttamat kaupunkitaide- ja offsite-projektit.
Tapahtuman kieli on englanti. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
Paneeli I: Paneeli II: Paneeli III: | Shubhangi Singh, taiteilija Daniel Jewesbury, Valand Academy Moderaattori: Henri Terho Paula Toppila, IHME Helsinki Eliisa Suvanto, Porin kulttuurisäätö/Publics Moderaattori: Mirjami Schuppert Panu Savolainen, Aalto-yliopisto Efe Ogbeide, Femma Planning Moderaattori: Sampo Ruoppila |
Illan esiintyjät: | Anniina Auf Miša Skalskis |
Yhteistyökumppanit: Turun museokeskus | Varsinais-Suomen alueellinen vastuumuseo, Turun taideakatemia, Turun yliopisto ja Turun kaupunki
Tapahtumaa on tukenut Suomen kulttuurirahaston Varsinais-Suomen Rahasto
Shubhangi Singh: Noticing and Note-Taking
Kuvataiteilija ja elokuvantekijä Shubhangi Singhin työskentely on suhteessa nykypäivän politiikkaan ja populaarin arkisen materiaalin tuotannon ja kopioinnin yhteen kietoutuneisuuteen. Hänen työnsä perustuu usein olemassa olevaan tietoon ja käsittelee liikettä, liikkuvuutta, identiteettiä ja kysymyksiä, jotka liittyvät sukupuolittuneeseen kehoon ja sen suhteeseen julkiseen tilaan. Hän työskentelee tekstin, liikkuvan kuvan ja paikkasidonnaisten installaatioiden parissa. Singh on Navi Mumbaissa Intiassa toimivan New City Limits -aloitteen toinen perustaja, ja hän asuu ja työskentelee nykyisin Helsingissä.
Daniel Jewesbury on taiteilija, kirjailija ja kuraattori
Hän toimii kuvataiteen lehtorina Göteborgin yliopiston HDK-Valandin taide- ja muotoiluakatemiassa, jossa hän opettaa taiteen maisterikurssilla. Danielin kiinnostus taiteen ja kaupunkien uudelleenrakentamisen väliseen suhteeseen alkoi Belfastissa, Pohjois-Irlannissa, missä hän asui yli 20 vuotta. Hän työskentelee elokuvan/videon, valokuvauksen ja performanssin parissa, mutta myös kirjoittaminen sen monissa eri muodoissa on aina ollut osa hänen työskentelyään. Parhaillaan hän kehittää taiteilijakirjaa, jossa tutkitaan taiteen perverssiä katsetta, sekä uutta kokeellista elokuvahanketta, joka perustuu eurooppalaisten kaupunkien vaikeaan saavutettavuuteen, mikä on lisääntyvä ilmiö.
Paula Toppila: IHME Helsinki – about art making and audiences in public
Paula Toppila työskentelee Taidesäätiö Pro Arten toiminnanjohtajana ja kuraattorina vuodesta 2007 lähtien. IHME on hänen johdollaan tuottanut uuden tilaustaideteoksen julkiseen tilaan Antony Gormleyn, Susan Philipszin, Superflexin, Christian Boltanski, Miroslaw Balkan, Yael Bartanan, Jeremy Dellerin, Kateřina Šedán, Theaster Gatesin ja The Black Monks of Mississippin ja Henrik Håkanssonin kanssa. Vuodesta 2019 lähtien toiminta jatkuu IHME Helsinki – nimisenä ja sen ytimessä ovat taide, tiede ja ilmastotyö. Jana Winderenin IHME Helsinki 2020 – teos ja Katie Patersonin IHME Helsinki 2021 -teos toteutuivat syksyllä 2021.
Eliisa Suvanto: Säätöä kaupunkitilassa
Eliisa Suvanto on PUBLICSin ohjelmapäällikkö ja vastaa ohjelman toteuttamisesta. Eliisa on aiemmin työskennellyt Turussa sijaitsevan Titanikin johtajana. Viime vuosina Suvanto on työskennellyt laajojen paikkasidonnaisten projektien parissa, kuten kriitikoiden ylistämässä Valtio+-näyttelyssä, Parantolassa, Space Invadersissa ja Pori Biennalessa. Eliisa on yksi vuonna 2013 perustetun taiteilija-kuraattori-kollektiivin Porin kulttuurisäädön perustajajäsenistä. Ryhmän tavoitteena on järjestää näyttelyitä, tapahtumia, projekteja ja seminaareja, jotka kyseenalaistavat ja uudelleen rakentavat sekä taidemaailmassa että yhteiskunnassamme vallitsevia rakenteita. Eliisa valmistui visuaalisen kulttuurin maisteriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2014. http://porinkulttuurisaato.org, https://www.instagram.com/porinkulttuurisaato/, http://www.publics.fi, https://www.instagram.com/publicsfi/.
Panu Savolainen: Public and common spaces. Long-term trends in history and future of urban space
Panu Savolainen on arkkitehti ja historioitsija sekä arkkitehtuurin historian professori Aalto-yliopistossa (Helsinki). Hän on suorittanut arkkitehtuurin maisterin tutkinnon Helsingin teknillisessä yliopistossa, historian maisterin tutkinnon Turun yliopistossa ja historian tohtorin tutkinnon Turun yliopistossa. Tällä hetkellä hän on erikoistunut keskiaikaiseen arkeologiaan ja 1900-luvun lähiöihin, mutta hänen aiempi tutkimuksensa on keskittynyt 1700- ja 1800-luvun Turkuun sekä kaupunkihistoriaan ja julkisen tilan käsitteeseen. Savolainen on kirjoittanut kuusi kirjaa, joista yksi on lastenkirja, ja yli 30 tieteellistä artikkelia. Hän on toiminut myös arkkitehtina, mm. asuntosuunnittelun, kaupunkisuunnittelun ja rauniokonservoinnin parissa.
Efe Ogbeide: Mitä jos vaihtaisimme näkökulmaa?
Efe Ogbeide on toinen osallistavan kaupunkisuunnittelutoimiston FEMMA Planningin perustajista. Toimisto edistää yhdenvertaisempaa kaupunkisuunnittelua, jossa erilaisia todellisuuksia huomioidaan osana suunnittelua. Efeä kiinnostavat aistivoimainen tieto, paikallisuus ja paikkojen merkitysten rakentuminen. Vapaa-ajalla hän bongaa lintuja ja nautti lähiluonnosta.
Shubhangi Singh: Locus Amoenus
Seminaarin yhteydessä toteutetaan Arte ry:n kutsuman taiteilijan Shubhangi Singhin Noticing and Note-Taking -projekti, joka koostuu kävelykierroksesta ja 3.11. asti Rettiginrinteessä sijaitsevasta julkisen taiteen teoksesta. Hankkeen toteuttamista on tukenut Turun kaupunki.
—
Welcome to the Urban Art Seminar at Turku Castle on Friday 15 October 2021
- Seminar: 1–5.30 pm, Bryggman hall, Turku Castle, Linnankatu 80, 20100 Turku
- Party 7–10 pm, Titanik, Itäinen Rantakatu 8, 20700 Turku
Registration: signup@titanik.fi by 10.10.2021. There are a limited amount of places available.
Event language: English.
The event is free of charge.
The seminar will explore the diversity of urban space, addressing issues such as who urban art projects are made for and what their significance is. We have invited artists, researchers and curators working with urban art to provide a diverse overview of the topic from different perspectives. Through these talks, we approach the questions of who has the opportunity to make urban art and who has the opportunity to experience it.
The constant transformation of cities affects the way people exist in urban space, and on the other hand, the way people act in urban space shapes the city. The possibilities and functions of urban art are not stable, but should respond to this change and enable people to interact with their environment.
The urban art seminar has been inspired by and based on the urban art and offsite projects carried out by Arte ry over the years.
Panel I: Panel II: Panel III: | Shubhangi Singh, taiteilija Daniel Jewesbury, Valand Academy Moderaattori: Henri Terho Paula Toppila, IHME Helsinki Eliisa Suvanto, Porin kulttuurisäätö/Publics Moderaattori: Mirjami Schuppert Panu Savolainen, Aalto yliopisto Efe Ogbeide, Femma Planning Moderaattori: Sampo Ruoppila |
Evening programme by: | Anniina Auf Miša Skalskis |
Partners: Turku Museum Centre, Arts Academy Turku, Turku University, City of Turku
The event has been funded by The Finnish Cultural Foundation’s Varsinais-Suomi Regional Fund
Shubhangi Singh: Noticing and Note-Taking
Shubhangi Singh is a visual artist and a filmmaker whose practice responds to the contemporary politics and interconnectedness of production and reproduction of popular everyday material. Her work often draws upon existing knowledges to address movement, mobility, identity and queries related to the gendered body and its relationship with the public sphere. She works across the media, ranging from text to moving images and site-specific installations. Singh is the co-founder of New City Limits, an initiative to facilitate creative viewing and practice in Navi Mumbai, India and currently lives and works in Helsinki.
Daniel Jewesbury: The Wrong Way to do Public Art
Daniel Jewesbury is an artist, writer and curator, and is senior lecturer in Fine Art at HDK-Valand Academy of Art & Design at the University of Gothenburg, where he teaches on the MFA course. Daniel’s interest in the relationship between art and redeveloping cities began when he was living in Belfast, Northern Ireland, where he was based for over 20 years. He works in film/video, photography and performance, but writing has always been part of his practice as well, in many different forms. He is currently developing an artist’s book exploring the perverse gaze of art, and a new experimental film project based on the growing unaffordability of European cities.
Eliisa Suvanto: Säätöä kaupunkitilassa / Hustle in the city
Eliisa Suvanto is the Program Manager at PUBLICS and is in charge of realising the program. Eliisa has previously worked as the Director of Titanik, an artist-run space and residency located in Turku, Finland. In recent years Suvanto has been working on large scale site-specific projects such as the critically acclaimed exhibition Valtio+, Parantola, Space Invaders and Pori Biennale. Eliisa is one of the founding members of Porin kulttuurisäätö, an artist-curator-collective established in 2013. The aim of the group is to organise exhibitions, events, projects and seminars that question and reconstruct the structures existing both in the art world and in our society. Eliisa received an MA in Visual Culture from Aalto University School of Arts, Design and Architecture in 2014. http://porinkulttuurisaato.org, https://www.instagram.com/porinkulttuurisaato/, http://www.publics.fi, https://www.instagram.com/publicsfi/
Paula Toppila: IHME Helsinki – about art making and audiences in public
Paula Toppila has been working as Executive Director and Curator of the Art Foundation Pro Arte since 2007. Under her leadership, IHME has produced a new commissioned artwork for public space with Antony Gormley, Susan Philipsz, Superflex, Christian Boltanski, Miroslaw Balkan, Yael Bartana, Jeremy Deller, Kateřina Šedá, Theaster Gates and The Black Monks of Mississippi and Henrik Håkansson. From 2019 onwards, IHME Helsinki will continue with art, science and climate action at its core. Jana Winderen’s IHME Helsinki 2020 and Katie Paterson’s IHME Helsinki 2021 were realised in autumn 2021.
Efe Ogbeide: Mitä jos vaihtaisimme näkökulmaa?
Efe Ogbeide is one of the founders of the participatory urban planning agency FEMMA Planning. The agency promotes more equal urban planning, where different realities are taken into account as part of the planning process. Efe is interested in sensory information, localism and the construction of meaning in places. In her free time, she enjoys birdwatching and the local nature.
Shubhangi Singh: Locus Amoenus
The seminar will be accompanied by a public art work Locus Amoenus by Shubhangi Singh, an artist invited by Arte ry. The sculptural piece is located on Rettiginrinne until 3 November 2021. The work is made possible by the support of City of Turku.
See https://www.titanik.fi/noticing-and-note-taking/ for more info.