Siksakkia taiteesta teoriaan – ja takaisin -näyttely hahmottaa, kuinka taideteoreettista tietoa ja käsitteistöä voidaan tuottaa vuorovaikutuksessa tutkijoiden, taiteen ja taiteilijoiden kanssa sekä kuinka työskentely tutkijan kanssa voi antaa taiteelle uusia suuntia.
Taidetta ja käsitteitä rinnakkain esittävä tutkimusnäyttely perustuu taideprosessien seuraamiseen, dokumentointiin ja osallistuvaan kenttätyöhön, jota taidehistorioitsija Katve-Kaisa Kontturi on tehnyt taiteilijoiden Susana Nevado, Marjukka Irni ja Helena Hietanen kanssa vuosina 2002-2005. Kontturin tutkimusprojektin tavoite on ollut kehittää taideprosessien erityisyydelle ja taiteen materiaalisuudelle sensitiivistä käsitteistöä.
Näyttely esittää taiteen ja teorian suhteen siksakki-liikkeenä. Tällöin taide ja teoria ilmenevät saman luovan voimakentän erilaisina varauksina; prosesseina jotka sopivasti resonoidessaan voivat purkautua uusiksi keskusteluiksi, käsitteiksi tai taideteoksiksi. Näin taide ei anna hahmoa teorialle, kuvita sitä, eikä teoria ole yksiselitteisesti taiteen lähtökohta – tai toisinpäin – vaan asetelma on paljon monimutkaisempi.
Marjukka Irniltä on esillä queer-poliittinen Sappho wants to save you -installaatio, joka käsittää videon ja suurikokoisia valokuvia, Susana Nevadolta puolestaan Näkymätön henki, kierrätyslautasille maalattu installaatio. Tähän näyttelyyn Nevadon installaatio on kasvanut kahdella esineteoksella. Helena Hietasen ja Jaakko Niemelän valotilateos Taivaskone on näytteillä prosessidokumentaationa.
Katve-Kaisa Kontturin käsitekehittelyt – hiukkasmerkki, teknis-affektiivisuus, installointikone ja molekulaarinen taidehistoria – on sijoitettu sanakirjamuotoisina tiivistelminä sen taideteoksen läheisyyteen, jonka prosessiin ne kytkeytyvät.
•
Avajaisia edeltävä paneelikeskustelu järjestetään yhteistyössä Turun yliopiston taidehistorian oppiaineen ja Eetos ry:n kanssa. Paneelissa alustavat taiteentutkijat Taru Elfving, Maria Hirvi-Ijäs ja Katve-Kaisa Kontturi aiheinaan “Puhutteleva taide”, “Taide epistemologiana” ja “Molekulaarinen taidehistoria”. Taiteilijat Susana Nevado ja Marjukka Irni osallistuvat myös.