Titanik-galleriassa avautuu marraskuussa bulgarialais-ruotsalaisen Maja Spasovan ja ruotsalaisen Per Svenssonin, “tuplanäyttely” 2 in 1.Tekijöitä yhdistää kiinnostus eri järjestelmien merkityksiin. Spasovan havainnon kohteena on kieli, Svensson hyödyntää luontoa laajalla mittakaavalla. Kokonaisuus koostuu kahdesta itsenäisestä näyttelystä, joissa on esillä niin veistosmaisia kuin äänellisiä teoksia.
Per Svensson
Mitä tekemistä mikro- ja kvanttifysiikalla on avaruusmatkailun ja maan ulkopuolisen elämän kanssa? Entä miten ääntä tarkastelemalla voimme ymmärtää luonnon arkkitehtuuria? Per Svenssonin käsittelemien aiheiden laajuus saattaa heikompaa huimata. Per Svensson on ruotsalainen kuvanveistäjä, maalari ja äänitaiteilija. 1980-luvulla uransa aloittanut Svensson on kuin omintakeinen alkemisti. Svenssonin havainnot luonnosta toimivat inspiraationa hänen tavalleen käyttää kuvaa, ääntä ja tilaa teoksissaan. Teemallisesti Svenssonin töissä käyskennellään luonnon, yhteiskunnan ja politiikan tuottamien merkitysten kentillä.
Maja Spasova
“Ymmärrämmekö todella toisiamme, kun kommunikaatio on täynnä jatkuvia väärinymmärryksiä ja väärintulkintoja? Sanat, niin lausutut, kirjoitetut kuin yhtä lailla ajatellut muodostavat rajat sille, mikä on mahdollista. Samalla sanan merkitys voi laajentua, murtautua ulos rajoistaan ja muuttua itsenäiseksi luovaksi voimaksi. Juuremme ovat universumin ytimessä ja oksamme ja lehtemme puhuvat lukemattomia kieliä.” Bulgarialaissyntyinen, Ruotsissa asuva ja työskentelevä Maja Spasova on tunnettu niin performansseistaan, videotaideteoksistaan kuin kaupunkitaiteen projekteista. Hän havainnoi kielen merkityksiä ja niiden vastakkaisuuksia sekä tutkii taiteen kautta vaihtoehtoisia kommunikaatiokeinoja.